• Գլխավոր էջ
  • Հաճախ տրվող հարցեր
  • Հարց նախարարությանը
  • Հայ
  • Рус
  • Eng
  • Նախարար
  • Նախարարություն
    • Գյուղատնտեսության նախկին նախարարներ
    • Կանոնադրություն
    • Կառուցվածք
  • Գյուղատնտեսությունն Արցախում
    • Գյուղատնտեսության զարգացման տեմպերն ըստ տարիների
    • Գյուղատնտեսության զարգացման պայմաններն ու նախադրյալները ԼՂՀ-ում
  • Օրենսդրություն
    • Օրենքներ
    • Որոշումներ
      • Նորմատիվ
      • Անհատական
    • Նախարարի հրամաններ
    • Իրավական ակտերի նախագծեր
    • ՀԱՅԵՑԱԿԱՐԳ
  • Բուսաբուծություն և բույսերի պաշտպանություն
    • Դաշտավարություն
    • Այգեգործություն
    • Բանջարաբուծություն
    • Բույսերի պաշտպանություն
    • Սերմնաբուծություն
    • Օրգանական գյուղատնտեսություն
  • Անասնաբուծություն և անասնաբուժություն
    • Անասնաբուծություն
      • Տավարաբուծություն
      • Ոչխարաբուծություն
      • Խոզաբուծություն
      • Թռչնաբուծություն
      • Մեղվաբուծություն
      • Ձկնաբուծություն
      • Անասնաբուծական ցուցանիշներ
    • Անասնաբուժություն
      • Հակահամաճարակային միջոցառումներ
      • Հիվանդություններ
  • Գյուղատնտեսության ծրագրավորում և ագրովերամշակում
  • Գյուղտեխնիկա
    • Գյուղտեխնիկայի և սարքավորումների հաշվառում, տեխնիկայի վարման իրավունքի փաստաթղթերի տրամադրում
    • Գյուղտեխնիկայի ձեռքբերում՝ լիզինգով
    • ԼՂՀ-ում առկա գյուղատնտեսական տեխնիկայի քանակը և սարքինության վիճակը
  • Ոռոգում
    • ԱՀ ոռոգովի տարածքները
    • Արտեզյան ջրհորներ
    • Ոռոգման եղանակները
  • Ծրագրեր
  • Մասնագիտական խորհրդատվություն և ցուցումներ
    • Խորհուրդ հողօգտագործողներին
    • Մշակաբույսերի մշակության տեխնոլոգիա
    • Բույսերի հիվանդությունների ու վնասատուների դեմ պայքարի միջոցներ
    • Անասունների բուծման տեխնոլոգիա
    • Գյուղմթերքների վերամշակման տեխնոլոգիա
    • Սննդի անվտանգության խնդիրներ
  • Արտաքին կապեր
    • Համագործակցություն CARD AgroService ընկերության հետ
  • Տեղեկատվական կենտրոն
    • Պաշտոնական լրահոս
    • Մամուլը մեր մասին
    • Արխիվ
    • Ֆոտոարխիվ
  • Հայտարարություններ
  • Լիցենզավորում

Ամենօրյա
օդերևութաբանական
տեղեկատվություն
Հերկի և ցանքսի ցուցանիշներ
Բերքահավաք

    • « Նախորդ ամիսը
    • Հաջորդ ամիսը »
  • Դասընթացներ
  • Ձկնաբուծություն
    07/04/2018

    Ձկները մարդու սննդակարգում կարևոր նշանակություն ունեն՝ հանդիսանալով սպիտակուցային սննդի և որոշ այլ օգտակար տարրերի կարևորագույն աղբյուր: Աշխարում ձկնային արտադրանքի մոտ 79%-ը օգտագործված է եղել մարդու սննդի համար, իսկ մնացած մասը օգտագործվում է ոչ մթերային նպատակներով՝ ձկան ալյուրի, ձկան յուղի, սոսինձի արտադրության դեղագործական նպատակներով և այլն: Հեռանկարում սպասվում է, որ արհեստական ձկնաբուծությունն իր ծավալով կգերազանցի բնության մեջ կատարվող որսին:
    Հաշվի առնելով մեր հանրապետության աշխարագրական դիրքը և ծովերի ու օվկիանոսների հետ անմիջական կապի բացակայությունը, ներկրված է ձկնամթերքի թանկությունը, անհրաժեշտություն է առաջացել ձկնաբուծության զարգացմանն ուղղված քայլեր ձեռնարկել: Հանրապետության տարածքում ձկան պաշարները հիմնականում համարվում են գետերը, գետակները բնական և արհեստական լճակները:
    Սիրողական ձկնորսության հիմնական օբյեկտներն են կարմրախայտը, քուռի բեղլուն, կողակները, ծածանը, ճանարը, թեփուղը, հայկական կամրականը, հաշամը, կլիմայավարժեցված ձկներից՝ արծաթափայլ կարասը:
    Հիմնականում սիրող ձկնորսները ձուկ են վորսում կարթերով, երբեմն՝ թոռով կամ արգելված որսամիջոցներով՝ հոսանքով, պայթուցիկ նյութերով, թունավոր նյութերով, գետի հունը փոխելով, և այլն: Վերջին, արգելված որսամիջոցներից օգտվելը հանրապետությունում արգելված է և օրենսդրորեն պատժելի:
    Բացի անմիջական ազդեցությունից, մարդ ձկնաշխարի վրա ազդում է  նաև անուղղակի ճանապարհով: Ձկների վրա էական բացասական ազդեցություն է թողնում նաև ջրակալների աղտոտում զանազան քիմիական և այլ նյութերով: Քանի որ մարդու սննդակարգում ձուկն ունի մեծ նշանակություն, ապա մարդը հետաքրքրված է ձկնային տնտեսությունն այնպես վարել, որպեսզի այն տա առավելագույն հնարավոր արտադրաք, այսինքն մարդը հետաքրքրված է արդյունավետ ձկնային տնտեսության կազմակերպման մեջ: Արդյունավետ ձկնային տնտեսություն ասելով հասկացվում է  տնտեսության այնպիսի վարում, որի արդյունքում ապահովվում է բարձրագույն որակի և առավելագույն քանակի ձկնային ապրանք՝ ծախսերի և միջոցների նվազագույն վատնման պայմաններում:
    Արդյունագործական ձկների հաջող վերարտադրման համար մեծ նշանակություն ունի բազմացման վայրերի (ձվադրավայրերի) պահպանությունը, մանրաձկների և ոչ սեռահասուն առանձնյակների որսի արգելումը: Արդյունագործական նպատակով մեր հանրապետությունում աճեցվող հիմնական ձկնատեսակներն են՝ թառափը (ասետրինա), սազանը, կարպը, ծիածանափայլ իշխանը:
    Ընդհանուր առմամբ, արդյունավետ ձկնային տնտեսության վարման համար անհրաժեշտ են հետևյալ միջոցառումների իրականացումը.
    Այնպիսի չափերի ու տարիքի ձկների որսի իրականացում, որի ընթացքում ապահովվում է առավել բարձր որակի ձկնային արտադրանք և կերի առավել արդյունավետ օգտագործում,
    Վտառի անհրաժեշտ քանակով ու բարձր որակով համալրման ապահովում, ինչը իրականացվում է ձվադրման վայրերում (ծնողների) անհրաժեշտ քանակի բարձր որակ ունեցող արտադրողների ձվադրման և մանրաձկների բնականոն զարգացման ապահովմամբ,
    Ձկան որսի իրականացումն այն վայրում և տարվա այն եղանակին, երբ նա հասել է բարձր որակի և որտեղ գտնվում են առավել բտված և ճարպոտ առանձնյակները,
    Ձկների որսն այն ժամանակ, երբ նա հիմնականում ավարտել է բտման շրջանը և օգտագոծել իր կերային բազան: Բացի վերոգրյալից, կարևոր նշանակություն ունի նաև վտառի վերարտադրման և կենսազանգվածի աճի կառավարումը:
    Ստորև ներկայացված է համախառն արտադրանքը 2016-2017 թթ. դրությամբ:     

     Ձուկ Արտադրության ծավալը, ցենտներ 2016 թ. Արտադրության ծավալը, ցենտներ 2017 թ.
                 61.6 49.6


    ՀԵՏԱԴԱՐՁ ԿԱՊ

    ՀԱՃԱԽ ՏՐՎՈՂ
    ՀԱՐՑԵՐ

    ՕԳՏԱԿԱՐ
    ՀՂՈՒՄՆԵՐ

    375000, ԼՂՀ, ք.Ստեփանակերտ, Թումանյան 115 Հեռ. (+374 47) 94-35-88,
    94-09-49, 97-11-43 (ֆաքս) e-mail:info@minagro.nkr.am

    Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!